top of page
Zoeken

Onki & Tak Man

Als huwelijksfotograaf in België zie je natuurlijk vooral westerse trouwceremonies. Daarom was ik razend enthousiast toen Onki en Tak Man mij als hun fotograaf wilden op hun traditionele, Chinese trouw!


Terwijl de bruid zich klaarmaakte en haar prachtige, Chinese trouwjurk aan deed, namen allereerst de 'door games' plaats. Dit zijn uitdagingen die de bruidsmeisjes voor de bruidegom hebben opgezet als een demonstratie van de liefde van de bruidegom voor de bruid. Zo moest onze bruidegom en zijn bruidsjonkers bijvoorbeeld vies smakende madelijntjes eten, liedjes zingen, ballonnen pletten (tussen elkaar!) en zelfs hun benen laten waxen!


Vervolgens namen de theeceremonies plaats. Dit is een vast onderdeel van de traditionele, Chinese bruiloft. Aan het begin van de huwelijksdag, nog voor de huwelijksceremonie, komen bruid en bruidegom bij hun ouders en directe familieleden bijeen. Vervolgens wordt iedereen, geknield, een warm kopie thee aangeboden, beginnend bij de ouders. De ouders accepteren het kopje thee en beantwoorden dit gebaar met een 'hong pau'. Dit is een 'rood pakketje' in de vorm van een envelopje dat geld bevat om het bruidspaar een mooie toekomst te wensen.


Na de thee ceremonie, en na dat de bruid zich had omgekleed in een prachtige, witte trouwjurk, gingen we met zijn allen naar het gemeentehuis voor het tweede deel van de trouw. Daar gaven Onki en Tak Man elkaar op ontroerende wijze het 'ja-woord'.

'S avonds kleedde de bruid zich nog één keer om, deze keer in mijn favoriete jurk van de dag: een prachtige, rode jurk voor het avondfeest. En dan werd er volop gegeten, gelachen en nog meer spelletjes gespeeld!


Deze trouw zal mij altijd levendig bijblijven. De prachtige outfits, de tradities en vooral: het toffe volk!

Andere culturen en tradities interesseren mij enorm. Ik vind het altijd fijn als ik een bruiloft mag vastleggen met andere gebruiken en tradities dan dat ik gewoon ben. Soms was het even wennen. Bij een westerse bruiloft weet ik tenslotte exact welk moment wanneer komt. Bij dit moest ik soms even zoeken. Gelukkig hadden Onki en Tak Man mij goed voorbereid, en kon ik alle momenten perfect vastleggen.


Wat zou ik het fijn vinden om nog meer van dit soort bruiloften te fotograferen!